1968 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde başlatılan ve bu yıl 50. Yılını kutladığımız ülkemizdeki Peyzaj Mimarlığı eğitim-öğretimi, ülke genelinde yaklaşık 40 Bölümde sürdürülmektedir. Bölüm sayılarında artışa paralel olarak Bölümler arasında işbirliği ve eşgüdüme olan gereksinim de artmış ve bu bağlamda 1997 yılında Peyzaj Mimarlığı Akademik Topluluğu (PEMAT) ve 2009 yılında Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanları Konseyi (PEMKON) gibi işbirliği ve eşgüdüm mekanizmaları harekete geçirilmiştir. Her iki yapılanma da bugüne kadar Peyzaj Mimarlığı akademik camiasına önemli katkılarda bulunmuştur.

Gerek PEMAT ve gerekse PEMKON çalışmaları kapsamında her zaman dile getirilen bir konu kurumsallaşma olmuştur. Her iki yapılanmanın da bir işbirliği/eşgüdüm platformu niteliğinde olması ve yasal bir statüsünün bulunmaması zaman zaman çalışmaların etkinliğini olumsuz yönde etkilemiştir. İşte bu gereksinimden hareketle, 13-14 Kasım 2017 tarihlerinde Trabzon’da düzenlenen 16. PEMKON Toplantısında, faaliyetlerimizi kurumsal bir çatı altında daha etkin bir şekilde yürütmek üzere, Peyzaj Mimarlığı Eğitim ve Bilim Derneği (PEMDER) isimli bir derneğin Antalya’da kurulması kararı alınmıştır.

PEMDER’in amacı, Türkiye’de Peyzaj Mimarlığı eğitim öğretimi ve araştırmalarının ve Peyzaj Mimarlığı mesleğinin gelişmesine; bilgili, becerili, araştırıcı meslek mensuplarının yetiştirilmesine; akademik işbirliğine; öğretim programlarının akreditasyonuna katkıda bulunmaktır.

PEMDER, kurulduğu kentte faaliyet gösteren Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyelerinin yanı sıra ülkemizdeki çeşitli üniversitelerde görev yapan ve PEMKON’un kuruluşunda görev alan ya da dönem başkanlığı görevini yürüten 7 akademisyenin katılımıyla kurulmuştur.

Prof.Dr. Oğuz YILMAZ

PEMKON Kurucusu